Jdi na obsah Jdi na menu
 


KONFERENCE "ZOE INTERNATIONAL" - USA

Konference „ZOE INTERNATIONAL 23“ se konala pod vedením korejského sboru Church of Jesus, z města Paramus v blízkosti New Yorku. Přednášející byla pastorka tohoto sboru Rev. Sung Kee Kang. Členy této církve jsou především Korejci žijící ve Spojených státech.  

  

1 Organizace akce

 

Konference „ZOE INTERNATIONAL 23“ se konala pod vedením korejského sboru Church of Jesus, z města Paramus v blízkosti New Yorku. Přednášející byla pastorka tohoto sboru Rev. Sung Kee Kang. Členy této církve jsou především Korejci žijící ve Spojených státech. Koordinátorem pro evropské kazatele byl br. SangYee Nam, který žije v Plzni již mnoho let a je schopen překládat z korejského jazyka do češtiny. On také o nás po celou dobu pečoval. Tato korejská církev zabezpečila veškeré finanční náklady, včetně letenky. Kromě třech osob z České republiky se zúčastnili kazatelé z Polska, Bulharska, Německa, dále pak věřící z jiných zemí (španělsky mluvící, Číňané, několik kazatelů přímo z Koreje...)

dscn4094.jpg

2 Program cesty

2.1 Konference

 

Motivací těchto pravidelných konferencí je návrat k Písmu a duchovní obnova účastníků. Obsahem 12 – ti přednášek byla oblast systematické teologie (o Kristu, pravda Písma, o Církvi, 2. příchod Krista...) Tato 23. konference je součástí celého projektu vyučování Písmu tzv.: „Logos“, který probíhá několikrát ročně v USA a v Koreji. Každá přednáška je ukončena praktickou aplikací (velmi spontánní modlitby za dané potřeby, křest ponořením okamžitě po vyučování o křtu, kreslením obrazů účastníků, osobním svědectvím, scénkami i písněmi k tématům).

 

2.2 Sbor Church of Jesus

30 W. Glen Avenue, Paramus, NJ 07652 Tel : 201-652-3339 / Fax : 201-652-1237 contact@churchofjesus.net

V neděli jsme navštívili pořadatelský sbor. Byl jsem mile překvapen a inspirován těmito prvky:

Pestrost žánrů a způsobů vyjádření osobní zbožnosti

Preciznost a připravenost při vedení bohoslužby

Veliká spontánnost a radost při oslavě Pána

Modlitební ztišení před zahájením shromáždění

 

2.3 Sbor Tabernacle Church v Brooklynu. Mnoho set, až tisíc především černochů, méně bělochů. Konal se zde charitativní koncert dětí z Ugandy. Nádherná atmosféra radosti, přijetí, finanční oběti vůči trpícím ve světě.

 

2.4 Návštěva města New York. Druhou část pobytu jsme trávili v malebném hotelíku, z kterého jsme pořádali výlety do okolí. Velmi intenzívně jsem prožíval prohlídku z doslechu známých míst (sbor D. Wilkersona na Broadwayi, místo tragédie WTC, Central Park, Harlem...)

 

3 Osobní postřehy z konference

3.1 Všeobecný pohled. 

 

Je normální, že v korejském prostředí se projeví specifická kultura i zbožnost, která nezasvěceným účastníkům může působit problémy. Církev organizující tento projekt je církví charismatickou, živou a spontánní, zároveň dobře organizovanou. Kulturní a možná i specifické „eklesiologické“ prvky se projevují následujícím způsobem:

Velmi dobře připraven obsáhlý výklad Písma s důrazem na aplikaci, konkrétní modlitbu za potřeby a povzbuzení.

Zvláštní oddanost služebníků, pokora, přesnost, až perfekcionismus v naplňování programu. Vše bylo přesně organizováno, připraveno, bez možnosti změn, zásahu účastníků (včetně oblečení všech v jednotlivých dnech).

Emocionálnost. Spontánní radost se prolíná s pláčem. Korejci mají zvláštní cit a zalíbení v nádherné dekoraci, květinách, pestrosti, různých hudebních žánrech, citových projevech, pohybu. Intenzívně jsem prožíval službu chválící skupiny. 

Ticho. Je zde silný důraz na hlasité vyjádření prožívání, ale i na hluboké ticho a soustředění před Pánem. Určitou dobu bylo nařízeno naprosté mlčení. Se spolubydlícím jsme nepromluvili na pokoji v tomto období mlčení jediné slovíčko. Po zahájení nám byly odebrány hodinky, telefony a počítače na celou dobu konference. Uvědomil jsem si, že bez těchto věcí se dá dokonce přežít.

Vztahy. Při každém nástupu na jídlo jsme byli doprovázeni potleskem, úsměvy a nádhernou hudbou. Taktéž při zahájení a ukončení dne. Mnozí pracovníci, až dojemným způsobem sloužili účastníkům konference. Pohled z jiné strany naznačuje dosti vymezené vztahy mezi klíčovými pracovníky a dalšími, nebo mladšími služebníky. Pracovník v církvi požívá zvláštní úctu a autoritu, zároveň se očekává jeho naprosté oddáni, obětování sebe a loajalitu vůči církvi, sboru.

 

3.2 Zvláštnosti a nezodpovězené otázky

 

Některé zvláštní duchovní důrazy (zdůraznění jedinečnosti křtu ponořením. Způsob přijímání „křtu Duchem“. Doporučení omezení plození dětí pracovníků z důvodu brzkého příchodu Krista a oddanosti církvi. Velmi hlasité společné modlitby zesílené použitím mikrofonů. Možná jen zdánlivý nezájem o budování jednoty a porozumění s pastory jiných církví v USA).

Preciznost, přesnost, přísnost, až pocit nesvobody, ovládání, možná pocit výlučnosti církve. Nemožnost volného pohybu po celou dobu konání akce. Je to jistě podmíněno kulturou a může působit negativně na účastníky z Evropy.

Poměrně časově dlouhá vyučování pastorky bez možností diskuse a reflexe ze strany posluchačů. V pozdních večerních hodinách bez ohledu na únavu pracovníků i účastníků.

 

3.3 Osobní přínos ze služební cesty

 

Obdiv a radost z pestrostí a krásy Kristovy Církve. Když jsem některé prvky konference, shromáždění a rozhovorů proséval sítem lásky, porozumění a kulturního kontextu zjistil jsem, že se dokážu radovat a být vděčný za tu pestrost, nádheru a slávu Kristovy Církve. Navzdory některým rozdílům se mohu i na takto pravé korejské konferenci cítit dobře a prožívat pokoj. My nejsme nejdůležitější, jsme jen malinkou částečkou celosvětové církve Kristovy, která byla vykoupena jeho drahocennou krví. Navázání nových kontaktů s Korejci, bratrem Sangym a pastory i jejich manželkami z Polska, Německa a Bulharska. Bylo zde zastoupeno široké spektrum prožívání zbožnosti. Společenství s těmito lidmi mně inspiruje a pomáhá rozšířit můj vlastní horizont, také seznámení se s br. Petrem Březinou z Plzně, s nímž jsem trávil většinu času. Svědectví jeho života považuji za zřejmý důkaz Boží moci, dramatické proměny a obdarování ve službě ztraceným lidem. Rozšíření kulturního, duchovního obzoru. Možnost oddělit a rozlišovat, orientovat se a biblicky i kulturně srovnávat rozdíly. Získání nových podnětů k přemýšlení (zefektivnění liturgie bohoslužeb, studium Písma, ztišení před shromážděním...) Spokojenost z 1. cesty do USA a zhlédnutí New York- u a okolí. Měl jsem dost velké obavy z několika hodinového letu. Při návratu se strach z cestování letadlem rozplynul. Odhodlání se více zajímat o korejskou kulturu a víru. Vzhledem k tomu, že se budeme stále více v naši zemi setkávat s Korejci, a protože jsem měl možnost již s nimi déle pobývat, zdá se mi vhodné prostudovat některé specifické věci a zůstat s nimi v užším kontaktu. Pokusím se alespoň o seznámení s jejich jazykem.

 

4 Poděkování.

 

Děkuji Pánu Bohu, ale i těm bratrům a sestrám ze sboru Church of Jesus, kteří sponzorovali moji cestu a pečovali o nás (SangYee Nam). Rád bych vyjádřil vděčnost RCB za možnost podniknout tuto cestu i staršovstvu našeho sboru za podporu a povzbuzení. Tuto možnost považuji za velký Boží dar a milost. Těch darů jsem již dostal v mém životě velmi mnoho a to mně pokořuje, ale i velmi potěšuje. Vážím si toho.

 

S úctou a láskou Tadeáš Firla

 

Náhledy fotografií ze složky Konference

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář